Depoziti će ove godine tek blago porasti

Bez autora
Jun 09 2013

Depoziti poslovnih banaka u travnju su zabilježili pad u odnosu na ožujak. Depoziti kod poslovnih banaka (oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) na kraju su travnja iznosili su 192,3 mlrd. kuna, što je za 2,2 mlrd. kuna manje nego na kraju ožujka. Tome je pridonio pad depozita i poduzeća i stanovništva, no najsnažniji pad na mjesečnoj razini ostvarila su društva za osiguranje i mirovinski fondovi (za 1,1 mlrd. kuna). U odnosu na kraj prošle godine štedni i oročeni depoziti smanjili su se za 961 mil. kuna, unatoč deprecijaciji kune u odnosu na euro za 0,73% u promatranom razdoblju. Naime, više od 80% štednih i oročenih depozita čine devizni depoziti i depoziti uz valutnu klauzulu pa se tečajna kretanja odražavaju na njihov kunski izraz. Tako su tečajna kretanja ublažila pad valutnih depozita u odnosu na kraj 2012. godine, dok su kunski depoziti zabilježili rast.

Depoziti će ove godine tek blago porastiDepoziti poslovnih banaka u travnju su zabilježili pad u odnosu na ožujak.

Prema posljednjim podacima HNB-a depoziti kod poslovnih banaka (oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) na kraju su travnja iznosili 192,3 mlrd. kuna, što je za 2,2 mlrd. kuna manje nego na kraju ožujka. Tome je pridonio pad depozita i poduzeća i stanovništva, no najsnažniji pad na mjesečnoj razini ostvarila su društva za osiguranje i mirovinski fondovi (za 1,1 mlrd. kuna).

U odnosu na kraj prošle godine štedni i oročeni depoziti smanjili su se za 961 mil. kuna, unatoč deprecijaciji kune u odnosu na euro za 0,73% u promatranom razdoblju. Naime, više od 80% štednih i oročenih depozita čine devizni depoziti i depoziti uz valutnu klauzulu pa se tečajna kretanja odražavaju na njihov kunski izraz. Tako su tečajna kretanja ublažila pad valutnih depozita u odnosu na kraj 2012. godine, dok su kunski depoziti zabilježili rast.

Depoziti stanovništva, koji čine 84% ukupnih štednih i oročenih depozita na kraju su ožujka iznosili 161,3 mlrd. kuna, što je za gotovo 1,6 mlrd. kuna više nego na kraju 2012. godine. Rast depozita stanovništva neutraliziran je u potpunosti padom depozita nefinancijskih trgovačkih društava koji su se u travnju spustili na 22,8 mlrd. kuna.

Tijekom ove godine očekujemo vrlo blagi rast depozita, prije svega zbog rasta depozita stanovništva, dok je potencijal za rast depozita poduzeća slab. Naime, u uvjetima neizvjesnosti očekujemo da će stanovništvo i dalje odgađati kupovinu luksuznijih dobara (odnosno onih dobara koja nisu neophodna) te da će viškove zarađenih sredstava držati u obliku depozita. S druge strane, domaći korporativni sektor iscrpljen je dugotrajnošću krize, a u kratkom roku otežavajući faktor je i primjena propisa o financijskom poslovanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik